Emilie (21) studerer teknologi i Frankrike – lover å komme tilbake til Halden

Tre måneders sommerjobb hos Altere har overbevist Emilie Greåker (21) om at hun etter masterstudier i teknologi i Frankrike, kan starte yrkeskarrieren i Halden.

(Repost fra Halden Arbeiderblad): Tre måneders sommerjobb hos Altere har overbevist Emilie Greåker (21) om at hun etter masterstudier i teknologi i Frankrike, kan starte yrkeskarrieren i Halden.

Tistedal-jenta har nylig reist tilbake til Toulouse for å ta fatt på det tredje av fem studieår ved den høyst anerkjente ingeniørskolen INSA.

– Jeg har lært utrolig mye den tiden jeg har vært hos Altere. Dette er svært nyttig erfaring å ta med seg videre i studiene. Spesielt nå i det tredje året hvor vi skal lære mye om koding, understreker Emilie Greåker overfor HA.

Valgt studier i utlandet

Etter videregående skole kk hun lyst til studere i utlandet. Litt tilfeldig kom hun over en nettside som fortalte om INSA. Dette en skole som er helt i front av studier i teknologi og informatikk.

Uten å kunne et eneste ord fransk reiste Emilie Greåker for to år siden til Toulouse. Fordelen med dette studiet er at det er tilrettelagt for norske studenter. Det er ikke krav om franskkunnskaper ved opptak.

Fire ukers intensivkurs

– Jeg reiste ned en måned før semesterstart for å følge et re ukers intensivkurs. Undervisningen foregår på fransk og jeg må innrømme at det første året var ganske tungt. Nå går det mye bedre, sier hun.

Emilie Greåker liker utfordringer.

-Det har jeg også fått underveis i sommerjobben hos Altere. Jeg tror jeg har klart å løse de oppgavene jeg er blitt tildelt. Veldig interessant å være i en forholdsvis fersk IT-bedrift som har funnet sin nisje.

Tistedal-jenta er kjent med at Halden har en rekke, spennende teknologiske bedrifter. Det gjør at hun ikke utelukker å starte yrkeskarrieren etter studiene i hjemkommunen.

– Jeg ser for meg å komme tilbake til byen, sier hun.

Kan få sommerjobb neste år

Og hvis Emilie Greåker selv ønsker det, venter det sommerjobb også neste år hos Altere. Hun har nemlig imponert ledelsen stort i sommer.

– Emilie er et av de største IT-talentene vi har jobbet med, sier gründer og medeier, Erlend Falch-Pedersen, i en kommentar.

Han synes det er ott at ei jente fra Halden tar en mastergrad ved den prestisjetunge skolen i Toulouse. For øvrig er det kun et fåtall jenter som studerer IT. Slik er det også i Emilies klasse.

Det har skjedd utrolig mye på kort tid for gründerbedriften Altere. Fra et par ansatte i kontorfellesskapet Blender i Storgata til rundt 30 personer i lokalene selskapet disponerer i Jernbanegata 4. Underveis har vært nødvendig å utvide kontorarealene for å håndtere veksten.

Fått nye kontrakter

– I år har vi signert inn avtaler med Ishavskraft og Bodø Energi. Vi er også på vei inn i det svenske markedet, og håper å lande den første kontrakten i september, opplyser Falch-Pedersen.

Den rasktvoksende bedriften har tidligere klart å få innpass hos en rekke kjente aktører i energibransjen. Fortum Oslo Varme, Skagerak Energi, Helgeland Kraft og Haugaland Kraft Energi står på kundelista. Inngåtte kontrakter utgjør en verdi på rundt 200 millioner kroner.

Altere, som er eid av de ansatte, opplever høy interesse fra eksterne investorer. Men det er ikke aktuelt å selge.

– Vi skal fortsatt være eiersiden og fortsette den organiske veksten.

Har utviklet eget produkt

Altere startet utviklingen av kundeinformasjonssystemet Utility Cloud høsten 2019. Med denne skybaserte plattformen, som drifter strømselskaper, har virksomheten tatt opp kampen med de etablerte leverandørene. Hele plattformen kjøres på Microsoft sine datasentre gjennom skytjenesten Azure.

– Systemet Utility Cloud oppretter kontrakter, avregner forbruk og sender ut faktura for strømselskapenes kunder – både private og bedrifter. Dette er den enste IT-løsningen som trengs for å drifte denne typen selskaper fra A til Å, understreker Erlend Falch-Pedersen.

Utviklingsavdelingen i Halden har tydeligvis lykkes med produktet. Blant annet var Bodø Energi tydelig på det da kontrakten ble undertegnet. De siste årene har selskapet vært på utkikk etter et bedre system, men det fantes ingen i markedet som kunne tilby det de ønsket seg. Helt til Utility Cloud kom på banen.

– Hyggelig for oss å registrere at vi har et produkt hvor kunde- og brukervennlighet trekkes fram som svært viktige faktorer. Det gjør at vi har tro på en fortsatt vekst for Altere framover, avslutter Erlend Falch-Pedersen.

*Hele artikkelen, inkludert bilde, er kopiert fra Halden Arbeiderblad.