Finansavisen: "Teknologimygg håver inn millionavtaler"

Energikrise og konkurranse mellom strømselskapene førte til en gunstig cocktail for programvareselskapet UtilityCloud i fjor. Nå satser de på vekst utenfor Norges landegrenser.

– For at strømselskapene skal kunne levere gode og billige strømavtaler til sluttkundene sine så er de helt avhengig å ha et system som sørger for at de kan drifte effektivt og holde kostnader nede, forteller Erik Wangen.

– Sånn sett har timingen vår vært veldig god.

Wangen er kommersiell direktør i programvareselskapet UtilityCloud, tidligere Altere, som leverer løsninger som effektiviserer driften til strømselskaper ved å automatisere verdikjeder med maskinlæring og AI.

Da Finansavisen omtalte selskapet i fjor meldte adm. direktør, Torbjørn Hompland, at de hadde brukt pandemien på å spise seg inn i det norske energimarkedet, og jobbet seg opp en ordrebok på 100 millioner kroner.

Siden den gang har de trappet opp konkurransen og styrket ordreboken til 200 millioner kroner, samt doblet omsetningen fra 15 til nær 30 millioner kroner.

Klatrer nordover

Kundelisten huser allerede store norske energiselskaper som Hafslund Oslo Celsio, Skagerak Energi og Volte, som er eid av Hafslund ECO og Eviny. Fjorårets mest lukrative nyanskaffelser var Ishavskraft, NTE og Bodø Energi. Førstnevnte blir omtalt som fjorårets største fangst, uten å kommentereavtalestørrelsen.

– UtilityCloud en abonnementstjeneste, der vi får betalt pr. kunde somstrømselskapene har. Så jo flere kunder de har, desto mer penger tjener vi, fortellerWangen.

– Da er det om å gjøre for oss å ha kunder som selv har en stabil kundebase og vokser.Stort sett alle kundene våre hadde vekst i 2022, og vi ser at lokale strømselskap ofte haren sterk merkevare og solid posisjon i sitt nedslagsfelt.

Wangen lufter tanken om at ettersom de befinner seg i et energimarked med underkantav 100 strømselskaper kan det være ryktespredning som har bidratt til hoppet iordreboken. Samtidig legger han ikke skjul på at den pågående energikrisen kan ha hatten finger med i spillet.

– En annen årsak er også at strømselskapene må kunne tilby gode sluttbrukertjenester tilsine kunder, blant annet gjennom apper. Da er de avhengig av et system som har gode API`er og integrasjonsmuligheter. Da kan vi levere gode data til våre kunder, også kan deta ut data i form av vår app eller lage egne løsninger, sier han.

– For at strømselskapene skal være konkurransedyktige i markedet som er nå, hvor det erså mye oppmerksomhet på strøm, så er de helt avhengig av å kunne videreutvikle sinetjenestespekter så hurtig som mulig. Da må de ha en god motor i bunn.

Nye inntektsstrømmer

2022 var også året der IT-selskapet kom med flere produktlanseringer, inkludertløsninger for nedbetaling og prissikring, samt en app der strømselskapene selv kan ta ibruk appens integrasjonsløsninger for å utvikle egne tjenester. Dette kan være løsninger knyttet til alt fra elbilladere til varmepumper ogsmarthusløsninger.

– Vi vet fra andre bransjer at det må være et godt samspill med tredjeparter, da enleverandør vil aldri utvikle de beste tjeneste helt alene, sier Wangen.

– Hvis man har en spennende plattform med mange abonnenter som er interessante fortredjeparter vil kunde våre få muligheten til å hele tiden komme nye tjenester som ertilpasset deres behov, og vi får nye inntektsstrømmer.

Mer lønnsomhet

Etter flere år med fokus på produktutvikling og kundevekst mener Wangen at tiden erinne for å ta sine første steg utenfor landets grenser. Denne prosessen har allerede blittsatt i gang gjennom et prosjekt med en svensk energigigant som går «live» sommeren2023.

– I den anledning blir det også aktuelt for oss å se på muligheter for å skalere raskere,med lavere risiko, ved å hente penger fra en ekstern part, forteller Wangen.

Han forteller også at både kapitalinnhenting, samarbeidspartnere og oppkjøp kan bliaktuelt i satsingen på en Nordisk ekspansjon, men at ingenting er satt i stein helt enda.

– Fremover kommer vi til å tjene penger. Det ser man på resultatet i 2022, der vi alleredefår et overskudd på omtrent 2,5 millioner kroner, og en omsetning på rundt 27 millionerkroner, forteller Wangen.

– I år satser vi på en driftsmargin som ligger på rundt 20 prosent og en omsetning på over40 millioner kroner.

---

Les saken på Finansavisen: https://www.finansavisen.no/te...

Publisert 8. jan. 2023 kl. 10.57

Av: Benedicte Storm Bamvik